Hlavná stránka Blog Servis Ako často vymeniť stierače?

Ako často vymeniť stierače?

2022
|
Kategória Servis
Viditeľnosť pri jazde autom je jednou z najdôležitejších a nie je to len otázkou dobrého zraku. Keď máte dobrý zrak, neznamená to, že budete aj dobre vidieť na cestu! Prach, sneh, dážď a dokonca aj vietor vám môžu zahmliť, alebo zašpiniť čelné sklo a vtedy vám nepomôžu ani tie najkvalitnejšie dioptrické okuliare. Našťastie Mary Andersonová z Alabamy vymyslela stierače, ktoré si v roku 1903 nechala patentovať. Každý stierač však má svoju životnosť a časom a používaním sa opotrebujú a môžu spôsobiť viac škody ako úžitku. Viete ako zistiť kedy je potrebné stierače vymeniť?
 

Kedy by ste mali stierače vymeniť?

Všeobecným pravidlom je vymieňať stierače každých šesť až dvanásť mesiacov. Pravdaže je to závislé od toho, kde žijete a ako často autom jazdíte. Frekvencia výmeny stieračov čelného skla sa tiež líši v závislosti od typu stieračov na vašom aute. Jedným z možných spôsobov, ako sledovať intervaly výmeny stieračov, je nechať si ich vymeniť pri každej výmene oleja! Ak meníte olej 1x za rok, alebo častejšie, je to úplne ideálna voľba. 
Doporučujeme výmenu stieračov vždy po zimnej sezóne, keďže mínusové teploty najviac degradujú gumičky stieračov, ktoré počas zimy stuhnú a znižuje sa ich účinnosť.
 

Ako viete, kedy treba vymeniť lišty stieračov?

Všeobecne platí, že akékoľvek  zníženie viditeľnosti na vozovku je prvým znakom, že je potrebné vymeniť stierače. Akýkoľvek pruh vody, ktorý ostane po prejdení stieračov po čelnom skle indikuje, že stierače prestávajú plniť svoju funkciu. Ďalšie indikácie, ktoré vám naznačia, že je potrebné stierače vymeniť:
 
1. Stvrdnuté gumičky
Lišty stieračov využívajú gumenú „stierku“ na zotretie vody, snehu a ľadu z vášho zorného poľa. Časom sa táto gumená časť môže uvoľniť, opotrebovať, prasknúť alebo stuhnúť, čo vedie k menej účinnému ťahaniu.
 
Aspoň raz za mesiac vizuálne skontrolujte lišty stieračov a ak spozorujete známky opotrebovania, ako sú praskliny, trhliny alebo zaoblené hrany, dajte si ich vymeniť. Okrem toho zdvihnite lišty stieračov do „servisnej polohy“ (preč od čelného skla) a jemne ohnite gumené okraje tam a späť, aby ste sa uistili, že sa neoddeľujú od rámu. Ak si všimnete, že sa guma oddeľuje od rámu, čo najskôr si ju nechajte vymeniť. Rozštiepené gumové okraje sa časom vždy zhoršia, čo môže spôsobiť poškriabanie a poškodenie čelného skla kovovými súčasťami stieračov.
 
2. Korózia
Hoci korózia ramien a „kĺbov“ stieračov vášho čelného skla nespôsobí okamžité zníženie viditeľnosti, je to znamenie, že je narušená ich štrukturálna integrita! Skorodovaný rám lišty stierača sa s väčšou pravdepodobnosťou odlomí počas jazdy, čo môže sposobiť nemilú situáciu, ak nie aj dopravnú nehodu. Raz za čas skontrolujte teda aj rámy stieračov, aby ste sa nedostali do nepríjemnej situácie.
 
3. Divné zvuky
Znejú vaše stierače ako klince na tabuli? Ak áno, dôvodov môže byť viac. Vŕzganie stieračov môže byť znakom ohnutia ramien, alebo stvrdnutia gumičiek stieračov. Ak nové gumičky nepomôžu, choďte si dať skontrolovať ramená stieračov do vášho servisu.
 
4. Pásiky na skle
Zdá sa vám vaše čelné sklo viac pruhované, ako čisté? Zanechávajú vaše stierače po prejdení čelného skla pásiky? Ak áno, je najvyšší čas stierače vymeniť.
 
Doprajte svojmu prednému sklu staré dobré ručné umytie pomocou čističov na sklo a utierky z mikrovlákna, prípadne bavlnenej utierky. Týmto kvalitným umytím odstránite nahromadenú špinu, úlomky, či zvyšky autovosku a tým môžete zabrániť tomu, aby sa ničili stierače, prípadne aby strierače nepoškodili čelné sklo.
 
Pravidelne kontrolujte hladinu kvapaliny v nádržke ostrekovača. 
 

Dajte si vymeniť stierače ešte dnes!

Či už vás rozčuľujú pásiky, či škrípanie na čelnom skle, je potrebné strierače vymeniť. Na našom webe www.autodielyomega.sk alebo u nás v predajni nájdete rôzne značky a veľkosti. Ak neviete presne aké veľkosti, prípadne sa neviete rozhodnúť, ktorú značku, zavolajte alebo nám napíšte a my vám radi poradíme.